עורך דין הסכם ממון

הסכם ממון – מהו?

חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973 (להלן – 'החוק')  הינו החוק המסדיר את יחסיהם הממוניים של בני זוג בישראל במקרה של פקיעת הנישואין, כלומר, גירושין, או פטירה.

בקליפת האגוז, לפי הוראות החוק, קיימת בין בני הזוג 'חזקת שיתוף' לפיה הרכוש אותו צברו במהלך התקופה ניהלו משק בית משותף שייך לשניהם גם יחד, כאשר עם פקיעת הנישואין, כל צד זכאי לקבל מחצית מכלל הזכויות ו/או הכספים ו/או הנכסים אותם צברו הצדדים במהלך תקופת נישואיהם, לרבות נכסי נדל"ן, מכוניות, מיטלטלין, כספי חסכונות, זכויות סוציאליות (קרן השתלמות, קופת גמל, פנסיה, ביטוח מנהלים, וכו'), בעלות על עסקים וחברות, וכיו"ב.

לפי החוק, רכוש אותו קיבל מי מהצדדים במתנה ו/או בירושה אינו חלק מההסדר הממוני האמור, וכך גם לגבי רכוש שהיה למי מהצדדים לפני הנישואין.

עם זאת, לעתים נוצרות מחלוקות האם רכוש מסוים נתקבל במתנה ו/או בירושה ו/או האם היה קיים טרם הנישואין.

כמו כן, בשנים האחרונות פסיקת בית המשפט העליון כרסמה בהוראות החוק, בכך שקבעה, כי בנסיבות מסוימות עשויה להיווצר 'חזקת שיתוף ספציפית' לגבי דירת מגורים משותפת של בני הזוג, אשר בית המשפט הקנה לה מעמד מיוחד; ולפיה, גם כאשר עסקינן בדירה שנתקבלה ו/או נרכשה לפני הנישואין ע"י צד אחד, עשויה להיות משויכת במקרה של פרידה לשני הצדדים גם יחד, אלא אם כן הצדדים ערכו ביניהם הסכם ממון.

עריכת הסכם ממון באמצעות עורך דין הסכם ממון מקצוען מהווה את הדרך המשפטית היחידה שבמסגרתה יכולים בני זוג לקבוע הסדרים ביניהם, בשונה מהחוק.

הסכם ממון – כיצד עורכים?

הסכם ממון הינו חוזה בין בני זוג, המסדיר את חלוקת הרכוש למקרה של פקיעת הנישואין.

הסכם ממון מתייחס בעקרון לשתי סוגיות עיקריות:

1. רכוש מלפני הנישואין – וכיצד יחולק בפקיעת הנישואין.

2. רכוש במהלך נישואין – כיצד יחולק רכוש אותו יצברו הצדדים בפקיעת הנישואין.

לפי החוק, הסכם ממון חייב להיעשות בכתב ובחתימת הצדדים, כמו כל חוזה התקשרות רגיל, אולם קיימת דרישה נוספת והיא קבלת אישורו של בית המשפט ומתן תוקף של פסק-דין. עסקינן בדרישה מהותית, לא פרוצדוראלית גרידא, כלומר, הסכם שלא קיבל תוקף כאמור לא יהיה תקף.

לגבי זוגות שאינם נשואים (ידועים בציבור) אין חובה לאשר הסכם ממון.

כמו כן, הסכם ממון הנערך לפני הנישואין ניתן אף לאשר בפני נוטריון ואישורו מקנה להסכם הממון תוקף משפטי מחייב, לכל דבר וענין.

מומלץ מאוד לערוך הסכם ממון באמצעות עורכי דין המתמחים בדיני משפחה, לרבות ניסוח ועריכת הסכמי ממון, שכן עסקינן במסמך משפטי בעל משמעויות עתידיות מרחיקות לכת וניסוחו באופן לא מקצועי עלול לגרום לבעיות ומחלוקות. הסכם מקצועי המנוסח באמצעות עורך דין ישקף את רצונות ומטרות הצדדים באופן ברור ויעמוד במידת הצורך במבחן בית המשפט.

הסכם ממון – יתרונות

להסכם ממון יש מספר יתרונות בולטים, להלן עיקרם:

1. הסכם ממון יכול להבטיח, כי החתונה הינה בשל אהבת אמת ולא תאוות בצע כסף, כאשר יש פער כלכלי משמעותי בין הצדדים הנישאים.

2. מניעה ו/או צמצום של תביעות סחטניות בין בני זוג בעת גירושין.

3. הגנה על רכוש במקרה של נישואין פרק ב'.

4. הגנה על כספים ורכוש שיש למי מבני הזוג מלפני הנישואין.

5. חלוקה ברורה וידועה מראש, לרבות אופן ביצועה בפועל במקרה של גירושין מעלה את הוודאות של הצדדים מהבחינה הכלכלית ובכך מפיג ערפל וחששות בנושאים רכושיים במהלך הנישואין.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *